Hvem elsker ikke et glas frisk hvidvin – især til et godt stykke fisk? Der findes få ting, der er bedre i livet end hvidvin og en god, gammeldags fiskefrikadelle.
Men hvidvin kan bruges til meget andet end fisk. Faktisk er der så mange forskellige hvidvine at vælge imellem, at du næsten kan finde hvidvin til al slags mad.
Hvidvin og svinekød passer eksempelvis godt sammen. Også en god hvidvin parret med risotto kan gøre underværker.
Det er selvfølgelig også muligt at drikke hvidvinen for sig selv en sommeraften. Og så lige et hurtigt tip: den smager endnu bedre i godt og hyggeligt selskab.
Hvidvin kan parres med mange forskellige retter
Der findes mange forskellige former for hvidvin. Nogle hvidvine er søde og frugtige i smagen. De passer perfekt til en varm sommerdag. Andre er tørre og syrlige, og de kan med god samvittighed nydes med en god omgang mad. Der er altså hvidvin til enhver smag.
Der er en huskeregel, der siger, at hvidvin passer bedst til fisk og lyst kød – og det er også rigtigt. Mørkt kød såsom oksekød har bedre af at blive parret med en rødvin. Men det betyder altså ikke, at du skal føle dig begrænset til kun at drikke hvidvin til fiskeretter.
Faktisk kan hvidvin nydes sammen med mange forskellige retter. F.eks. kan du prøve confiterede andelår med hvidvin. Her spiller hvidvinens syre og sødme godt sammen med andens sprøde og salte skind.
Er du ikke så meget til and, kan du også prøve hvidvin til diverse pastaretter. Spaghetti carbonara eller cremet pasta passer perfekt til rødvin. De fleste pastaretter, der bygger på fløde og lyst kød frem for en decideret pastasauce, passer godt til hvidvin. Lasagne og pasta bolognese derimod passer bedst til rødvin, da de er baseret på oksekød.