En fødselsdepression skal tages alvorligt

0
1520

Mange danske kvinder rammes af depression i forbindelse med en fødsel. Det er en tilstand og et forløb, der er meget individuelt, men som skal tages alvorligt.

Hvad er en fødselsdepression?

En fødselsdepression opstår inden for 6 måneder efter en fødsel. Symptomerne er de samme som ved andre depressionstilstande og inkluderer altså typisk nedtrykthed, nedsat selvtillid, søvnløshed eller -forstyrrelser samt tab af appetit og vægt. Derudover oplever flere også angstlignende anfald, fordi de er bekymrede for, om de nu er i stand til at tage sig af og beskytte et lille barn.

Det er ikke muligt at fastslå en universel årsag til udviklingen af en fødselsdepression, men typiske årsager kan være hurtigt fald i kønshormoner efter fødslen, belastende livshændelser eller problemer i parforholdet. Nogle kvinder er også ekstra udsatte, hvis de selv eller andre i familien tidligere har lidt af depression.

Behandling af fødselsdepression

Fødselsdepressioner ses i alt fra meget milde til meget svære tilfælde, og behandlingen af den afhænger meget af situationen.

Ved et mildt tilfælde oplever kvinden symptomer på en depression, men ikke i tilstrækkelig høj grad til at tilstanden kan diagnosticeres som fødselsdepression. Disse tilfælde kræver typisk ikke behandling, men blot ekstra støtte fra omgivelserne. Ekstra timer med en sundhedsplejerske hjælper ofte meget i dette scenarie.

Hvis der er tale om en svær fødselsdepression, skal denne tages meget alvorligt. Oplever kvinden selvmordstanker eller tanker om at skade sit barn, er der brug for øjeblikkelig professionel psykiatrisk hjælp i form af terapi og antidepressiv medicin. Det kan for eksempel være godt for både mor og barn og forholdet mellem dem at blive indlagt sammen. Dette kan dog kun sjældent lade sig gøre på grund af mangel på sengepladser på de danske sygehuse. Derfor kan de betale sig at orientere sig i de private muligheder og muligvis tilbringe noget tid på et bosted.

DEL