Når et familiemedlem dør, ligger en mørk tid forude. Det er hårdt at miste, og det kan være svært at håndtere tabet af en, man holder af. Derfor får I her tre gode råd, der kan hjælpe jer på vej og måske gøre den svære tid en lille smule lettere.
Få hjælp til det praktiske
I forbindelse med et dødsfald er der mange praktiske ting, der skal tages hånd om. Det kan dog være svært at finde overskud til dem i den svære tid, og derfor kan I overveje at bede om assistance til nogle af disse praktiske gøremål. Det kunne meget vel være til rydning og rengøring af dødsboet, som i situationen kan virke uoverskueligt. Når I får professionel hjælp til dette, bliver projektet lidt lettere at gennemføre.
Snak med hinanden
Uanset om I var forberedte på dødsfaldet, eller om det skete pludseligt, er tiden efter hård. Ofte hjælper det at snakke med andre og sætte ord på de følelser og tanker, man kæmper med. Så brug hinanden til at få følelserne ud og på den måde bearbejde sorgen. Husk også at snakke om alle de gode stunder, I havde med den, I har mistet – det er nemlig vigtigt at bevare de positive minder.
Snak med andre
Som du kan læse ovenover, er det vigtigt at snakke med hinanden. Det kan dog også være en rigtig god ide at snakke med profesionelle omkring det. Det kan være fornuftigt at opsøge en psykolog og snakke med vedkommende. Ens venner og familie forstår måske ens tab, men det betyder ikke at de forstår de mekanismer det kan sætte i gang indeni, ikke på samme måde, som en der har det om sit erhverv.
Husk børnene
Selvom børnene i familien måske ikke er gamle nok til at forstå, hvad der er sket, bliver de stadig påvirket. Det kan være svært og forvirrende for dem at se jer voksne så kede af det. Derfor er det vigtigt, at I husker at inddrage dem. Hvor meget de skal inddrages, afhænger meget af deres alder, men ikke desto mindre bør I være forberedte på at snakke med dem og svare på spørgsmål, hvis de spørger ind til døden og det, der er sket.